matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
Ola:
oblicz x. x
2
−1, x−1, 2−x. podany ciag jest geometryczny
22 lut 17:38
M:
12 lut 16:56
Bo_ra:
(x−1)
2
=(x
2
−1)(2−x) x
2
−2x+1= 2x
2
−x
3
−2+x x
3
−x
2
−3x+3=0 x
2
(x−1)−3(x−1)=0 (x
2
−3)(x−1)=0 x
2
−3=0 x=
√
3
lub x=−
√
3
lub x−1=0 x=1
12 lut 18:02