Funkcja
Izaura: | | −2 √(x2 − 9) 2 | |
f(x) = |
| |
| | (x − 3) (x + 3) | |
a) Podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji. D=R − {−3; 3}
| | 1 | |
b) Wyznacz zbiór rozwiązań dla nierówności f(x) ≥ |
| |
| | 2 | |
22 lut 17:35
tn: dziedzinę dobrze wyznaczyłaś.
zostaje Ci nierówność, z tym, ze na czym polega Twój problem z tym zadaniem?
22 lut 17:44
tn: po prostu rozwiąż ją, pomnóż stronami przez mianownik,
potem uwaga bo będzie wartość bezwzględna;
−4|x2−9|≥x2−9
dokończyć to
22 lut 17:46
Izaura: a zbiór wartości? bo własciwie z tym mam problem
22 lut 18:05
Izaura: bop w nierównościach mnozymi jako kwadrat mianownika
i nierówność wychodzi −4|(x2 − 9)| ≥ (x2 −9) 2 i wtedy parametr t = x2 − 9 ... to wiem...
ale ten zbiór wartości mnie zastanawia jak się to wyznaczało ?
22 lut 18:07
Izaura: oraz założenie że t ≥ 0
czyli
t2 + 4 t ≤ 0
t (t + 4) ≤ 0
22 lut 18:11
Izaura:

potem t ∊ <−4; 0> część wspólna z założeniem że t ≥ 0 daje nam t = 0
i mamy x
2 = 9 czyli x =−3 i x = 3 ... a to jest bez sensu bo to nie nalezy do dziedziny...
wiec sprzeczność...
chyba że źle to rozumuję
22 lut 18:16
Izaura: nie przepraszam mamy −4 t2 ≥ t2
22 lut 18:19
Izaura:

5 t
2 ≤ 0 /:5
t
2 ≤ 0
x
2 − 9 ≤ 0
x ∊ (−3; 3)....
ok...
a ten zbiór wartości ?
22 lut 18:24
Izaura: pomijając fakt, że t2 nie może byc mniejsze od zera.... co najwyżej jemu równe.... ale
spoko....
bo wtedy i tak x by znów wyszedł poza dziedziną... ehhh...
22 lut 18:26
Izaura: rozwiązanie że x ∊ (−3; 3) jest spoko....
ponawiam pytanie: jak obliczyć zbiór wartości?
22 lut 21:06