Podaj wzór funkcji
xyz: Wykres funkcji y= (2)x przesunięto o wektor [2;−1] następnie przesunięto o 3 w dół. Podaj wzór
funkcji
22 lut 17:22
ejendi:
wektor(a,b)
∥ do Oy to y=f(x)−b jak w lewo tp "+"
∥ do Ox to y=F(x−a) jak w dół to"−"
nie jestem pewien czy do funkcji potegowej można bespośrednio zastosować,
y=(2)
x−2+1
i 3 w dół
y=(2)
x−2+4
sprawdzę
22 lut 17:59
xyz: mi się wydaje że to będzie y= (2)x−2−4 bo w dół
22 lut 18:17
ejendi:
zagadza się −4
i to działa na ten typ funkcji, czy na wszystkie?
22 lut 22:22
Aga1: Na wszystkie jednakowo.
22 lut 22:25