matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
krzysiek:
Mam taką całkę ln(arctgx) / 1+x
2
Podstawiłem za t=arctgx i wychodzi całka z ln t ... nie mam dalej pomysłu jak to pociągnąc, pomoże ktos?
22 lut 16:58
Godzio:
∫in(t)dt = ∫(t)'in(t)dt = I przez części teraz
22 lut 16:59
Krzysiek:
liczysz całkę przez części u'=1 v=lnt tu masz rozwiązaną całkę:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2141.html
22 lut 16:59