calka
gosia: moze ktos podowiedziec jak zaczac rozwiazywac całke sinx / 4−2cosx
22 lut 16:34
Godzio:
| | | 4 − 2cosx = t | | | 2sinxdx = dt ⇒ sinxdx = 12dt | |
| |
Podstawienie: | |
| | |
22 lut 16:37
Man in black: Podstaw za mianownik t (chociaż łatwo odgadnąć − czy metoda odgadywania wchodzi w grę?
22 lut 16:38
gosia: czyli wyjdzie 1/2?
22 lut 16:56
Man in black: Nie.
22 lut 17:02
gosia: Na koniec wyhodzi t−1 ?
22 lut 17:06
Man in black: ∫t−1dt = ln|t| + C.
Wróć do podstawienia...
22 lut 19:23