walec
monika: przekontna przekroju osiowego walca ma długośc 40 cm i tworzy z podstawą walca kąt α
oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca jeśli tgα 4 pierwiaska z 3
3 kwi 00:19
Hanio: Postaraj się zrobić zadanie adekwatnie do tego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1905.html
3 kwi 00:24
monika: niech mi ktoś pomoże:(
3 kwi 00:29
mia:
tgα= 4√3 tgα= sinαcosα
sinαcosα =4√3 => sinα= 4√3cosα
sin2α= 48cos2α
to 1 − sin2α= cos2α −−− z jedynki tryg.
1 − 48cos2α= cos2α => 49cos2α=1 => cosα= 17
to sinα= 4√3*17 => sinα= 4√37
z trójkata w przekroju z f, tryg. mamy:
H40 = sinα => H= 40*sinα => H= 160√37
podobnie:
2r40= cosα => 2r= 40cosα => r = 207
podstaw do wzoru na Pc = 2πr(H+r)
i oblicz wartość V
3 kwi 00:48
monika: dziękuje
3 kwi 00:57
mia:
3 kwi 00:58