Godzio:
Miejsce zerowe, jak sama nazwa wskazuje to x dla którego funkcja się zeruje. Miejsca zerowe to
punkty przecięcia się wykresu funkcji z osią OX, taki punkt ma współrzędne (x,0) gdzie x to
właśnie miejsce zerowe.
Określamy dziedzinę, nie można dzielić przez zero, zatem jedynym założeniem jest x ≠ 3
Funkcja wymierna zeruje się gdy licznik jest równy zero. Więc liczymy:
2|x| − 6 = 0 ⇒ 2|x| = 6 ⇒ |x| = 3
Z definicji wartości bezwzględnej mamy: x = 3 lub x = −3, pierwsze rozwiązanie nie należy do
dziedziny, zatem je odrzucamy, szukanym miejscem zerowym jest x = −3
| | 1 | |
b) Rozwiąż równanie 0 = |
| x 2 i podaj x −− to będzie miejsce zerowe |
| | 3 | |