Równanie wielomianowe
Angelika: Rozwiąż równanie:
2x3 + 7x2 + 7x + 2 =0
22 lut 16:11
Aga1: 2x3+2+7x2+7x=0
2(x3+1)+7x(x+1)=0
a
(x3+1)=(x+1)(x2−x+1)
Podstaw i licz dalej
22 lut 16:19
Angelika: Dziękuje bardzo
22 lut 16:21
maturzysta: Aga, źle jest bo w nawiasach musi być to samo.
2x3 + 7x2 + 7x + 2 = 0
2x2 (x+1) + 7x (x+1) = 0
(2x2) (x+1)
x1 = 0
x2 = −1
22 lut 16:30
maturzysta: Tam powinno być
(2x2 + 7x)
x(2x + 7)
x1 = 0
x2 = 3,5 lub x2 = −3,5
x3 = −1 ( z równiania x+1)
22 lut 16:32
Aga1: Wymnóż sobie maturzysto, a zobaczysz, że źle zrobiłaś/eś.
22 lut 16:32
maturzysta: Fakt, źle napisałem, sorry.
22 lut 16:40