pomocy
Kasia: zadanie 1
dane sa wielomiany P(x)=2x
4+6 i W(x)=2x
5+x
4+x
3. Wielomiany P(x)−2W(x) ma postac
22 lut 15:27
Basia:
P(x) − 2W(x) =
2x4+6 − 2(2x5+x4+x3)
wykonaj działania i redukcję wyrazów podobnych
22 lut 15:30
Kasia: dzieki
22 lut 15:47
Kasia: zadanie
ciag (an)jest rosnacy. Ciag bn=3an+1 jest ciagiem
22 lut 15:47
Man in black: Zgadnij: złożenie funkcji rosnących jest rosnące, a bn=f(an), gdzie f(x)=3x+1
22 lut 15:48
Mila: z definicji ciągu rosnacego.
an+1−an>0
bn+1 =3an+1+1
bn+1 −bn=3an+1+1−3an−1=3an+1−3an>0 z założenia, że an rosnący, zatem ciąg bn jest
rosnący.
22 lut 21:41