wartosc funkcji
xxXXxx: | | 2 + √3 | |
Dany jest zbiór A = {1, √3 , 2 , 2√3 i funkcja f(x) = |
| . Oblicz |
| | x − √3 | |
wartość funkcji f dla tych liczb ze zbioru A które należą do jej dziedziny.
22 lut 15:22
Basiek: D=R/{√3}
więc liczysz wszystkie przykłady podstawiając za x kolejno 1,2,2√3 ....
22 lut 15:23
Artur z miasta Neptuna:
podstaw:
x=1 i wylicz
| 2+√3 | | 2+√3 | | 1+√3 | | 2+√3 + √3 + 3 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| 1−√3 | | 1−√3 | | 1+√3 | | 1 − 3 | |
dla pozostałych liczb podstaw i wyciągnij niewymierność sam
uwaga ... dla
√3 funkcja nie przyjmuje wartości, gdy x=
√3 jest POZA dziedziną funkcji
22 lut 15:24