zad
dominikaa: wyznacz x wiedzac ze liczby :4;3x+4;10x−4 są kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego.
22 lut 15:10
22 lut 15:11
dominikaa: a moglabym prosic o dokladnie rozpisanie jak sie po kolei robi
22 lut 15:15
Basiek: No więc... właśnie to
wzór, co powyżej i
a1=4
a2=3x+4
a3=10x−4
spróbuj napisać, co, jak liczysz, ja sprawdzę, poprawię, wytłumaczę?
22 lut 15:18
Artur z miasta Neptuna:
tylko uważaj ... bo Basia dzisiaj z pejczem przyszła na forum

dobry Basiu
22 lut 15:19
Basiek: Artur, witaj.

Nie jestem przekonana, czy dobrze przeczytałeś nick, aczkolwiek może
odnosisz się do mojego imienia. Nieważne.
Mam dziś świetny humor, więc... nie no, dziś jestem milutka, tylko nastawiona na "zrób to
sam".

To chyba nadmiar wolnego.
PS. Piszesz z prędkością światła, przeraża mnie to.
22 lut 15:21
dominikaa: 4+10x−4=6x+8
10x=6x+8
10x−6x+8=0
i potem delta..
dobrze?
22 lut 15:33
Artur z miasta Neptuna:
jaka delta?
masz 10x − 6x = −8 −−− ile wynosi x?
22 lut 15:35
Artur z miasta Neptuna:
deltę liczysz gdy masz wielomian stopnia dwa (czyli np. 10x2 − 6x + 8 = 0)
22 lut 15:35
Basiek: No... nie. Nie masz tam równania kwadratowego, więc.. jaka delta?

10x−6x+8=0
4x+8=0
4(x+2)=0
Kiedy to wyrażenie jest równe 0?
Lub... można to zapisać trochę... prościej? 4x+8=0 ⇔ 4x=−8 ⇒x=.....
22 lut 15:36