miejsca zerowe funkcji
xxXXxx: Wyznacz miejsca zerowe funkcji.
| | 4x2 − 12x + 9 | |
a) f(x)= |
| |
| | x−1 | |
c) f(x)= x
2 − 25 dla x≥3
d) f(x)=
13 x
2 − 3, x nalezy N
22 lut 15:04
Artur z miasta Neptuna:
a) D = R/{1}
miejsca zerowe:
| | 4x2 − 12x + 9 | |
0 = |
| / *(x−1) |
| | x−1 | |
0 = 4x
2 − 12x + 9
liczysz Δ (wyjdzie Δ=0) a później x
1 i wychodzi Ci:
| | 3 | |
miejsce zerowe −−− x = |
| |
| | 2 | |
pozostałe spróbuj sam
22 lut 15:06
Basiek: Dziedzina, a potem
0=.... i liczysz ? (tzn. przyrównujesz LICZNIK do 0).
22 lut 15:07