matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę przy x->0
Akte:
lim x−>0
1
1
(
−
)
x
tgx
wyszło mi −1 Ktoś mógłby to sprawdzić?
22 lut 14:27
Tragos:
źle, pokaż jak liczysz
22 lut 14:55
Basia:
1
cosx
sinx − x*cosx
=
−
=
→
l
.H
x
sinx
x*sinx
cosx − (cosx − x*sinx)
=
sinx + x*cosx
x*sinx
→
l
.H
sinx + x*cosx
sinx + x*cosx
=
cosx + cosx − x*sinx
sinx+x*cosx
0 + 0*1
→
= 0
2cosx − x*sinx
2*1−0*0
sprawdź to dokładnie, bo mogłam się gdzieś pomylić
22 lut 15:06