zad.na proporcje
zoja: 12 krawcowych szyje sukienki w ciągu 25 dni. Ile krawcowych będzie szyło te sukienki w czasie o
5 dni krótszym
22 lut 14:25
ejendi:
w− wydajność krawcowych
w=12/25
ilość dni=(25−5)*w=9,6
22 lut 14:56
Artur z miasta Neptuna:
ejendi −−− coś skopałeś

jak może mniej krawców szybciej uszyć taką samą ilość sukienek ? (przy założeniu tego samego
tempa)
12*25 = j ; gdzie 'j' to jest jakaś tam określona liczba sukienek
x*(25−5) = j .... bo sprawdzasz ilu krawców potrzeba do wytworzenia tej samej ilości sukienek w
czasie o 5 dni krótszym
wiec masz:
| | 300 | |
12*25 = x*20 ⇔ x = |
| = 15 |
| | 20 | |
22 lut 15:04
ejendi:
a proporcje: odwrotna
x − 1/20
12 − 1/25
x=12*25/20=15
poprzednio liczyłem nie w tą "stronę"
22 lut 15:15
zoja: Serdecznie Wam dziękuję za rozwiązanie. Nie bardzo wiedziałam jak to zapisać, chociaż wtdawało
mi się, że to proporcja odwrotnie proporcjonalna. Jeszcze raz dziękuję. pozdrawiam.
22 lut 16:58