matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice dla n dazacego do nieskonczonosci
gumniok:
(2n+2)!
=
(2n−1)!n(n
2
+3)
Prosze o pomoc trzeba policzyc granice dla n dazacego do nieskonczonosci
22 lut 14:09
Basia:
(2n+2)!
= 2n(2n+1)(2n+2)
(2n−1)!
stąd
2n(2n+1)(2n+2)
2(2n+1)(2n+2)
=
=
=
n(n
2
+3)
n
2
+3
8n
2
+12n+4
n
2
+3
dalej już chyba proste
22 lut 15:14