matematykaszkolna.pl
Oblicz mniejszą odległość wierzchołków tych kwadratów Izka: W kwadrat o boku 2 wpisano drugi kwadrat w ten sposób, że bok wpisanego kwadratu tworzy z bokiem danego kąt 30c. Oblicz mniejszą odległość wierzchołków tych kwadratów
22 lut 14:03
Basiek: rysunek
22 lut 14:08
Basiek: Myślę, że sobie dalej poradzisz: ten mały trójkącik, gdzie masz podane kąty, rozwiąż (Δ 30,60,90), musisz tylko wyznaczyć wszystkie boki za pomocą x−a. emotka a w zasadzie tylko ten jeden zewnętrzny, bo hm... wszystkie te małe Δ są przystające emotka, więc.... dodasz sobie te dwa boki małych Δ, które dadzą Ci bok kwadratu o dł. 2, z czego wyliczysz oczywiście x emotka
22 lut 14:15
Izka: to moze nie być takie łatwe bo mam problemy matmyemotka
22 lut 14:17
Basiek: Oj tam, oj tam emotka Rozwiąż ten Δ, to akurat bardzo proste emotka chociażby: http://www.bazywiedzy.com/trojkat-30-60-90.php Trzeba spróbować to ogarnąć, mam chwilkę czasu, to zrobimy ^^
22 lut 14:21
Basiek: rysunekCzerwony, to jest trójkąt, który... mamy, zaś zielony to ten, który sobie możemy wyobrazić/ narysować, żeby było prosto...., bo przecież dwa takie identyczne trójkąty to... trójkąt równoboczny, stąd wszystko powinno być już jasne, chyba, że nie jest, to pytaj
22 lut 14:28