| 1 | ||
zs = | (widać). | |
| 2 |
| 1 | ||
z = | + Ce−x2 | |
| 2 |
| 1 | ||
Ale z = y−1 = | , zatem | |
| y |
| 1 | ||||||||
y = | lub y = 0. C∊R | |||||||
|
| dy | ||
∫ | = ∫xdx lub y == 0 | |
| 2y−y2 |
| dy | dy | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | = ∫ | = | ∫( | + | )dy = | |||||
| 2y−y2 | y(2−y) | 2 | y | 2−y |
| 1 | 1 | y | ||||
= | (ln|y| − ln|2−y|) + k = | ln| | | + k. | |||
| 2 | 2 | 2−y |
| 1 | y | x2 | |||
ln| | | = | + c1 | |||
| 2 | 2−y | 2 |
| y | ||
ln| | | = x2 + c2 | |
| 2−y |
| y | |
= c3ex2, c3∊R (dołączyliśmy także y=0) | |
| 2−y |
| 2c3ex2 | ||
y = | ||
| 1+c3ex2 |
| y | y | |||
y'= | − { | }2 | ||
| x | x |
| y | ||
z= | ||
| x |
| dz | 1 | ||
= −z2 * | / : (−z2) | ||
| dx | x |
| 1 | dz | 1 | ||||
− | * | = | / * dx | |||
| z2 | dx | x |
| dz | dx | |||
− | = | |||
| z2 | x |
y' = z'x + z
z'x + z = z − z2
I teraz można zredukować z. W Twoim rozwiązaniu nie można (ale i tak to zrobiłaś
).
No i jest też błąd pod samym końcem.
| dz | dx | |||
− | = | |||
| z2 | x |
| 1 | |
= ln|x| + k ← nie zapominamy o stałej! | |
| z |
| 1 | ||
z = | . k∊R | |
| ln|x| + k |
| y | 1 | ||
= | . k∊R | ||
| x | ln|x| + k |
| x | ||
y = | . k∊R | |
| ln|x| + k |