Funkcje f i g określone są wzorami f(x)=x^2 i g(x)=u{8}{x}. a)Oblicz współrzędne
Janek: Funkcje f i g określone są wzorami f(x)=x2 i g(x)=8x.
a)Oblicz współrzędne punktów przecięcia się wykresów funkcji f i g.
b) W jednym układzie współrzędnych naszkicuj wykresy funkcji f i g.
c)Korzystając z wykresów funkcji f i g podaj rozwiązanie nierówności x2≤8x
22 lut 11:55
Janek: ponawiam
12 mar 18:56
spa:

a)x
2=
8x , x≠0
x
2−
8x=0
x3x−
8x=0
x3−8x=0
(x−2)(x2+2x+4)x=0
x=2
y=4
P=(2,4)
c)x
2≤
8x , x≠0
(x−2)(x2+2x+4)x≤0
x∊[0,2]
12 mar 21:49