Przed wejściem do przychodni lekarskiej znajdują się schody mające osiem stopni
Janek: Przed wejściem do przychodni lekarskiej znajdują się schody mające osiem stopni po 15 cm
wysokości każdy. Postanowiono zbudować dla niepełnosprawnych o nachyleniu 7o. Oblicz gługość
podjazdu. Wynik podaj z dokładnością do 10cm.
Mateusz:

Przerywaną linią zaznaczyłem kąt nachylenia α=7
o policzmy wysokosc podjazdu w tym celu
pomnożymy ilosc stopni przez wysokość jednego stopnia 15(chyba nie musze tłumaczyc dlaczego bo
to logiczne jest)
czyli h=15*8 cm=120cm
mamy do policzenia długość podjazdu czyli u mnie to jest odcinek c skorzystajmy z funkcji
trygonometrycznych i ułóżmy odpowiednią proporcje
odczytuje z tablic ile to jest sin z 7 stopni
0,1219c=120
c=....? policz i zaokrąglij wynik do 10cm