Suma n początkowych wyrazów ciągu liczbowego (a_n) jest określona wzorem S_n=2n^
Janek: Suma n początkowych wyrazów ciągu liczbowego (an) jest określona wzorem Sn=2n2−3n. Oblicz
piąty wyraz tego ciągu.
22 lut 11:49
Gustlik: Wskazówka:
a5=S5−S4 oblicz S5 i S4 i odejmij i po sprawie.
22 lut 12:28
Janek: obliczy ktoś ?
12 mar 18:45
Jolanta: nie umiesz?
12 mar 18:46
Jolanta: jeżeli masz sume pieciu wyrazów to n=5 podstawiasz za n 5 S5=2*52−3*5=
jeżeli masz sumę czterech wyrazów to podstawiasz za n 4
12 mar 18:55
Janek: dzięki mam tyle na głowie
12 mar 18:57