Medianą uporządkowanego zestawu danych 2,5,10,x,13,15 jest 11. Oblicz x i średni
Janek: Medianą uporządkowanego zestawu danych 2,5,10,x,13,15 jest 11. Oblicz x i średnią arytmetyczną
x tego zestawu:
22 lut 11:45
Ace.: Jeżeli ilość elementów zestawu jest parzysta i nie ma wartości środkowej, to wybierasz dwie
wartości, które są w środku, w tym przypadku będzie to x oraz 10. Z tego robisz średnią
arytmetyczną: x+102 = 11 (bo taka ma być ta mediana) => x+10=22 => x=12. Mając te dane
możesz łatwo obliczyć średnią arytmetyczną całego zestawu: 2+5+10+12+13+15 = 57 / 6 = 9,5
22 lut 11:51