Liczba x jest większa od liczby o 20% , więc liczba y jest mniejsza od liczby x
Janek: Liczba x jest większa od liczby o 20% , więc liczba y jest mniejsza od liczby x o:
A 20% B 32,3% C 16 2/3% D 25%
22 lut 11:36
Jolanta: coś mi inaczej wychodzi
liczba a
x jest wieksza o 20% od a czyli x=a+20%a=a+0,2a=1,2a
y jest mniejsza o 20% od a y=80%a=0,8a
| | 1,2a−0,8a | | 0,4a | |
|
| *100%= |
| *100%=33,(3)% |
| | 1.2a | | 1.2a | |
22 lut 12:00
Gustlik: x=1,2y /:1,2
| | 5 | | 1 | | 2 | |
x− |
| x= |
| x≈0,16666x=16,(6) % x = 16 |
| % x. odp. C. |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
22 lut 12:18
qwad: kutas
12 gru 15:40
pigor: ..., to może inaczej co mi wyjdzie

np. tak : pierwsze zdanie w treści , to
x=120%y, stąd
⇔ 1,2y= 100%x /:1.2 ⇔
y= 83,(3)%x i tu widać
odp.C,
a jak chcesz dalej ⇒
⇒
y= (100%−16,(6)%)x =
x−1623%x...

, odp.
C
12 gru 16:05