Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji liniowej "f" . Wynika z tego,
Janek:

Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji liniowej "f" . Wynika z tego, że funkcja "f"
określona jest wzorem :
A f(x)=−3x+6 B f(x)=2x+6 C f(x)=1/2 x+6 D f(x)=−1/2x+6
22 lut 11:18
Tragos: f(x) = ax + b
f(−3) = 0
f(0) = 6
{ 0 = −3a + b
{ 6 = 0a + b
rozwiąż ten układ
22 lut 11:25
Tragos: bez rozwiązywania układu można od razu stwierdzić, że nie będzie to odp. A ani D, ponieważ tam
a < 0, a tutaj po wykresie widać, że jest ona rosnąca (czyli a musi być większe od 0)
22 lut 11:26
22 lut 11:27