geo....
fajter:

Kąt zaznaczony czarnym kursorem ma miarę 24 stopni. Chcę obliczyć kąt zaznaczony zielonym
kursorem.
22 lut 10:34
Jolanta: 660
katy oparte na tym samym łuku sa równe
zielony oparty jest na tym samym łuku co kat trójkata prostokątnego −nie masz go
narysowanego−jedno ramie różowe drugie od rózowego wierzchołka w górę do czerwonego
22 lut 10:48
Aga1:

α=24
0
kąt ACB=90
0, bo kąt wpisany oparty na średnicy jest prosty
α+β+90
0=180
0 , bo suma kątów w trójkącie wynosi 180
0
β=γ, bo kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe.
Licz.
22 lut 10:51