oblicz granicę
kajka: lim x→∞ √13n+1/52n
to 52n powinno być pod kreska ułamkową pod 13n+1 ale nie wiem jak to zapisać
i drugi przykład
lim x→∞ −7n2−6n4+122n3−15n2+7n−2 a pod kreską ułamkową 21n5+12n3−501
21 lut 22:49
Szprot: w przykładzie powinno być N dąży do nieskończoności chyba

.
Taki typ granic łatwo rozwiązać wyciągając największą potęgę n z mianownika i licznika
oddzielnie. NIe mam czasu teraz się rozpisywać ale tu masz link z idealnym wyjaśnieniem o czym
mówię
https://matematykaszkolna.pl/strona/328.html
21 lut 23:11
Basia:
podziel w obu przykładach licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika
w (1) przez n , w (2) przez n
5
| 13n+1 | | 13+1n | | 13+0 | | 1 | |
| = |
| → |
| = |
| |
| 52n | | 52 | | 52 | | 4 | |
no to
√... →
√1/4 =
12
drugie tak samo
21 lut 23:13
kajka: tak tak n→∞
Basiu dzięki
a pytanie do Szprota− wychodzi mi −6/21n a wynik powinien być 1/3
metodę rozumiem ale chyba źle coś liczę....
21 lut 23:22