Rowiąz: f(x)=(3m-m2)x+2
chumanista: Rowiąz:
f(x)=(3m−m2)x+2
Narysuj wykres
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, niech ktoś rozwiąże te zadanie.
21 lut 22:14
Basia:
doprawdy humanista ?
21 lut 22:16
Trivial: 'te zadanie'.
21 lut 22:17
chumanista: taka zmyłka ortograficzna
21 lut 22:18
Basia:
i gramatyczna też ?
poza tym przepisz dokładnie treść zadania
21 lut 22:19
chumanista: podaj dziedzinę funkcji i narysuj wykres
21 lut 22:20
chumanista: potrzebne na jutro

!
21 lut 22:23
chumanista: jest tam ktoś

?
21 lut 22:27
Basia:
D = R
a wykresu nie da się narysować, bo to nie jest jedna funkcja tylko ich rodzina
dla różnych m wykresy będą różne
są to proste
mają jedną wspólną cechę; przecinają oś OY w p−cie (0;2)
poza tym
3m−m2 = −m2 + 3m
może przyjmować wartości od −∞ do 32
więc nawet jakoś sensownie warunki dla kąta nachylenia trudno sformułować
21 lut 22:27
chumanista: czy możesz rozpisać po kolei jak to się robi ?
21 lut 22:32
Basia:
ale co ?
f(x) = (3m−m2)x + 2
to funkcja liniowa
a=3m−m2
b = 2
wykres − prosta przecinająca oś OY w p−cie (0,b) czyli tutaj (0,2)
a = 3m−m2 = tgα gdzie α kąt nachylenia prostej do osi OX
3m − m2 = −m2+3m jest funkcją kwadratową zmiennej m
wykres − parabola
ramiona w dół
wierzchołek
p = −3−2 = 32
q = −(32)2 +3*32 = 94+92 = 274
czyli zbiór wartości tej funkcji to (−∞; 274>
czyli tgα∊ (−∞; 274>
czyli mogą być wszystkie kąty rozwarte, kąt 180 i te kąty ostre których tangens ≤ 6,75
można to ewentualnie odczytać z tablic
21 lut 22:42
Basia:

każda prosta typu "czerwona"
wykluczone te, które przechodzą przez obszar "niebeiski:
21 lut 22:48