trygonometria
Rafał: | | logx−1√16−x2 | |
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= |
| |
| | tgx | |
jak wyznaczyć dziedzinę tej funkcji?
w odp mam (1;4)\{
π2,2,π}
21 lut 21:16
Basia:
x−1>0
x−1≠1
16−x2≥0
tgx≠0
wszystkie warunki muszą być spełnione
21 lut 21:40
Man in black: 16−x2>0
21 lut 21:40
Basia:
a i jeszcze tgx musi istnieć, czyli cosx≠0
21 lut 21:41
Basia:
fakt 16−x2 > 0
21 lut 21:41
donotcry: x−1>0 x>1
x∊(1;
∞)
x−1≠1 x≠2
x∊(1;
∞)\{2}
16−x
2>0 −x
2>−16 /(−1) x
2<16 x>−4 ⋀ x<4
x∊(1;4)\{2}
tgx=sinx/cosx cosx≠0 cosx=0 w pierwszej ćwiartce dla π/2 i 3/2π lecz 3/2π>4 więc już tego nie
bierzemy pod uwagę
x∊(1;4)\{π/2,2}
| | logx−1√16−x2*cosx | |
możemy też uzyskać postac f(x)= |
| |
| | sinx | |
więc sinx≠0 sinx=0 i sinx<4 dla π
D:x∊R(1;4)\{π/2,2,π}
21 lut 21:57