pomocy
MONIKA: wyznacz wyrazy x,y,z w podanym ciągu geometrycznym : −2, x, −92,y,−818
21 lut 21:13
MONIKA: od czego zacząć ?
21 lut 21:23
a:
x2=−2*(−9/2)
x2=9
x=3 lub x=−3
to samo z y=....
21 lut 21:23
MONIKA: nadal nie wiem o co chodzi rozwiązesz mi ?
21 lut 21:25
MONIKA: skąd wziąłeś x2
21 lut 21:27
Jolanta: chodzi o właściwosc ciagu
a32=a1*a2 albo a52=a4*a6
21 lut 21:27
Jolanta: x to wyraz środkowy
21 lut 21:28
Jolanta: pomyliłam sie wjaśniajac a32=a2*a4
21 lut 21:29
MONIKA: czyli y2= nie kumam
21 lut 21:30
MONIKA: to w y też mam pomnożyć (−2)2*(−818)
21 lut 21:33
MONIKA: pomóżcie proszę

!
21 lut 21:37
a:
y2=−9/2*(−81/8)
21 lut 21:38