.
NIKOŚ: tg110
o*tg200
o−2cos2x=0
a moje pytanie brzmi:
Czy robic to z wzorów red. tg(90+α)= − ctgα wyliczyć wartósc w przyblizeniu potem z wzorków
na cos2x i wyliczyć? czy jest jakiś fajniejszy sposób niż ten?
i zad.nr2
a do tego jakoś nie mam za bardzo pomysłu
21 lut 21:06
Pan lodu i śniegu:
Na pierwsze, można tak
200 = 110 + 90
czyli
tg200
o = −ctg110
o
Skąd natychmiast
tg110
otg200
o = −1.
−1−2cos2x = 0
...
Drugie
|cosx| jest zawsze ≥ 0, więc rozwiązanie sprowadza się do rozwiązania prostszej nierówności,
mianowicie
...
21 lut 21:09
Pan lodu i śniegu:
W drugim zadaniu trzeba jeszcze dołączyć rozwiązanie |cosx|=0, bo wtedy także mamy OK
21 lut 21:13
NIKOŚ: aa no dzięki wielkie
ZKS
21 lut 21:15
Trivial: Chyba mnie pomyliłeś.

Dość już tego ukrywania.
21 lut 21:17
NIKOŚ: no to nic

a wczoraj z
Basiek myslelismy ze to @Pan lodu i śniegu to dawny ZKS

no ale
zwracam honor
21 lut 21:21
Trivial: Tak tak, widziałem.

Specjalnie nic nie potwierdziłem, tylko odpowiedziałem 'cześć'.
21 lut 21:24
Basiek: W sumie... domyśliłam się, bez urazy dla
ZKS, ale mniej przecinków stawia. I ma trochę
"inniejszą" składnię.

A potem jeszcze ta dyskusja o AGH−u, skoro wszyscy wiedzą, że
ZKS studiuje na UW. No i
raczej nie informatykę, a budownictwo..., ale mniejsza.
21 lut 21:26
NIKOŚ: Basiek jak zwykle czujna
21 lut 21:27
Basiek: Staram się

Łączenie takich faktów to całkiem niezła frajda.
21 lut 21:29