funkcja kwadratowa
kora: Proszę o sprawdzenie i jeśli są poprawienie błędów
Przedstaw w postaci kanonicznej:
a)y=x
2+3x
Δ=b
2−4ac=3
2−4x10x0=9−0=9
√Δ=
√9=3
| | −b−√Δ | | −3−3 | | −6 | |
x1= |
| = |
| = |
|
|
| | 2a | | 2x1 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −3+3 | | 0 | |
x2= |
| = |
| = |
| =0
|
| | 2a | | 2x1 | | 2 | |
y=a(x−p)
2+q
21 lut 21:00
21 lut 21:17
Basia:
policzone dobrze
końcowy zapis:
y = (x−
32)
2 −
94
| | −b | | −Δ | |
drobny błąd w zapisie: masz q= |
| a jest q = |
| |
| | 4a | | 4a | |
(ale podstawiasz dobrze)
no i po co Ci x
1 i x
2 ?
21 lut 21:19
Basia:
a: ma rację; przeoczyłam
21 lut 21:21
kora: dzięki
Jeśli chodzi o x1 i x2 to też się zastanawiałam ale w zeszycie mam zrobione więc też zrobiłam
21 lut 22:17