.
NIKOŚ: Wyznacz największą i najmniejszą wartość f. f(x)=cos
2x−sinx
Zrobiłem to tak:
F(x)= − sin
2x−sinx+1 a sinx∊<−1,1>
i teraz mam obliczyć wartość dla f(x)=−1 i f(x)=1
21 lut 20:02
NIKOŚ: ref.
21 lut 20:07
Man in black: Możesz rozważyć parabolę −t2 − t +1 dla t∊[−1,1]
21 lut 20:09
NIKOŚ: czyli wyznaczyć pierwiastki dla tego −t2 − t +1 i czytać z przedziału <−1,1>?
21 lut 20:11
Man in black: Nie pierwiastek, tylko wartość największą i najmniejszą w [−1,1].
21 lut 20:13
NIKOŚ: dzięki juz wszystko jasne
21 lut 20:24