granica funkcji
Kinga: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, mam zaczęte ale nie wiem co dalej...
lim (przy x dążącym do 0) √2 − √1+cosx / sin2x =
= lim √2 − √1+cosx / sin2x * √2 + √1+cosx / √2 + √1+cosx =
= lim 2 − sin2x / sin2x (√2 + sin2x) = .........
21 lut 20:00
Man in black: źle. W liczniku masz, szanowna Kingo, 1− cosx
21 lut 20:08
Pan lodu i śniegu:
Polecam zapoznanie się z pisownią ułamków, która jest bardzo prosta.
u
{licznik}{mianownik} →
licznikmianownik
| | licznik | |
U{licznik}{mianownik} → |
| |
| | mianownik | |
Polecam wersję z dużym U − jak widać dużo bardziej czytelna.

Odnośnie zadania to na końcu wypisujesz jakieś herezje.
(
√2−
√1+cosx)(
√2+
√1+cosx) = 2 − (1+cosx) = 1−cosx.
To samo w mianowniku. Nie wiem w jaki sposób
√1+cosx zmienia się nagle w sin
2x.
21 lut 20:09
Kinga: ok już poprawiam,
| | √2 − √1+cosx | |
lim (x dążący do 0) |
| = |
| | sin2x | |
| | √2 − √1+cosx | | √2 + √1+cosx | |
= lim |
| * |
| |
| | sin2x | | √2 + √1+cosx | |
| | 2−1−cosx | |
= lim |
| |
| | sin2x(√2+√1+cosx) | |
i jak to dalej rozwiązać?
21 lut 20:41
Pan lodu i śniegu:
| | 1 | | 1−cosx | | 1 | | 1−cosx | |
= lim |
| * |
| = |
| lim |
| = |
| | √2+√1+cosx | | sin2x | | 2√2 | | 1−cos2x | |
| | 1 | | 1−cosx | |
= |
| lim |
| = ... |
| | 2√2 | | (1−cosx)(1+cosx) | |
21 lut 20:47
Kinga: | | 1 | |
dziękuję bardzo, mam jeszcze pytanie skąd wzięło się |
| ? |
| | 2√2 | |
chciałam jeszcze się upewnić o wynik
21 lut 21:02
Pan lodu i śniegu:
| | 1 | | 1 | |
Wynik ok, |
| to granica |
| przy x→0 (nie chciało mi się przepisywać |
| | 2√2 | | √2+√1+cosx | |
tego cały czas).
21 lut 21:04
Kinga: dzięki wielkie
21 lut 21:11