Całka
Anonimowy: Całka:
∫0π/2x2d(cosx)
Jak za takie coś się brać w ogóle ?
21 lut 19:59
Pan lodu i śniegu: Przez części. Różniczkuj x2, całkuj d(cosx).
21 lut 20:03
Anonimowy: Nie za bardzo wiem jak takie coś całkować ?
21 lut 20:04
Godzio:
Pora się ujawnić

Nie mam pojęcia na tą całkę
21 lut 20:09
Pan lodu i śniegu:
∫d(cosx) = cosx + c.
21 lut 20:09
ruuda: nie lubię matematyki −,−
21 lut 20:10
Pan lodu i śniegu: Po prostu inny zapis, panie
Godziu.
21 lut 20:10
Godzio:
∫x
2d(cosx) = x
2 * cosx − 2∫xcosxd(cosx) = x
2 * cosx − xcos
2x + 2∫cos
2xd(cosx) =
| | 2 | |
= x2 * cosx − xcos2x + |
| cos3x + C |
| | 3 | |
Że niby tak ?
21 lut 20:14
Pan lodu i śniegu:
różniczkujemy
całkujemy (groźne, to czerwony!).
∫x2d(cosx) = x2cosx − ∫2xcosxdx = ...
zapis d( f(x) ) oznacza mniej−więcej tyle samo co f'(x)dx.
21 lut 20:17
Godzio: AAaaaaaaa dzięki za pomoc
21 lut 20:18
ruuda: heej mi też możecie pomóc
21 lut 20:22