matematykaszkolna.pl
:/ Marlena: Pomocyyyyy : prosze potrzebuję na szybkiegoo : 1.Jeśli kąt α jest ostry i cos α= 3/5 , to oblicz ile wynosi wartość wtrażenia sin α, tg α 2. Drabina nachylona jest do podstawy pod kątem 30 stopni, a jej koniec opierający się o ziemię jest odległy od ściany o 4dm. Jaka jest długość drabiny I do zadan prsze o odpowiedzi obliczenia najważniejsze i rysunek proszeee
21 lut 19:57
Marlena: eeej dajcie obliczenia jest to dla mnie czarna magia prosze was
21 lut 19:58
Jolanta: Marlena ,zasadniczo na tym forum pomaga sie,nie pisze gotowce.Chcesz sie nauczyc ?
21 lut 20:02
Marlena: ale słuchaj jak ty chcesz mi pomóc jak ja podstaw nie znam bo na lekcji mnie nie było a babeczka ma fioła na sprawdzaniu zadania domowego potrzebuje obliczen pilnie
21 lut 20:08
Marlena: a tak po za tym to sie udzielasz bezsensownie jak narazie a nie pomagasz
21 lut 20:09
Jolanta: Nie napadaj mnie bo niejednej osobie pomogłam.Chcesz czy nie ?
21 lut 20:12
Marlena: to dajesz musze szybko to zrobic bo zraza siorka laptopa mi zabierze bo juz sie wydziera na mnie dawaj te trujkąty wogle jekies zle były
21 lut 20:13
Jolanta: te sinusy ,cosinusy to po prostu liczby.które wychodza jak sie podzieli przez siebie odpowiednie boki
21 lut 20:16
Marlena: tak to co pierwsze mam policzyc i tam w pierwszym zzadaniu jest cos α = 3 kreska ułamkowa 5
21 lut 20:17
Marlena: wez chociaz mi zacznij jakoś to i powtórz rysunek
21 lut 20:18
Marlena: bo juz sie pogubiłam albo wez mi podaj swoje gg tam sie szybciej dogadamy
21 lut 20:19
Jolanta:
 3 
jeżeli jeden bok ma 3cm drugi 5cm to wyjdzie sin α=

.Oczywiscie nie moze to byc byle jaki
 5 
bok .W liczniku jest długosc boku na przeciwko kataα w mianowniku bdługośc boku na przeciwko kata prostego
21 lut 20:19
Marlena: aha okey co dalej
21 lut 20:20
Jolanta:
 3 
Marlena spokojnie cosα =

to 3cm ma bok leżący przy kacie α a 5 cm leżacy na przeciwko
 5 
kata prostego. wszystko masz bardzo ładnie wyjasnione .Po lewej stronie ekranu kliknij trygonometria a póżniej pierwszaą linijkę pod czerweonym napisem.Sa rysunki .Przeczytaj i wrócimy do zadan
21 lut 20:23
Marlena: i co dalej
21 lut 20:25
Jolanta: wrócimy do postu ,gdzie Basia rysunek robiła
21 lut 20:26
Marlena: no mam
21 lut 20:27