ekstrema i monotonicznosc:
Monia: ekstrema i monotonicznosc:
| | x | |
teraz mam przykład: f(x)= |
|
|
| | x2+4 | |
| | 4−x2 | |
wyliczyłam pochodną i mam |
|
|
| | (x2+4)2 | |
porównalam do 0 i moje miejsca zerowe to 2 i −2
mój problem jest taki że nie wiem czy ramiona na wykresie narysowac w górę czy w dół? proszę o
pomoc
21 lut 19:38
Basia:
mianownik jest stale dodatni; zajmujemy się licznikiem, a licznik to
L(x) = 4−x2 = −x2 + 4
no to a=−1 czyli w dół
21 lut 19:42
Monia: dzieki
21 lut 19:44
Ted:
... a tą pochodną to napewno dobrze policzyłaś

? −
21 lut 19:44
Aga1: Pochodna dobrze policzona.
21 lut 19:47