Olka: punkty K=(-3;-2) i L=(1;18) naleza do wykresu funkcji f(x)=x2 + bx +c. podaj równanie
prostej bedącej osia symetrii wykresu funkcji f.
6 maj 16:55
xpt: podstawiasz współrzędne K i L do wzoru
-2=9-3b+c
10=1+b+c
wyznaczasz z 2go równania c
c=9-b
i podstawiasz do 1szego równania
-2=9-3b+9-b
-20=4b
b=-5
teraz liczysz c (chociaż nie musisz) i otrzymujesz:
f(x)=x2-5x+14
oś symetrii funkcji kwadratowej ma wzór x=p
p = -b/2a
p= 5/2
równanie prostej to x=2,5
6 maj 17:12
Olka: super ze wszystko opisałes/as po kolei

dzieki wielkie
6 maj 17:56
krzysiek: moim zdnaiem sie walnął , żle podstawił na poczatku , w L y=18 a on sie machnął i
podstawił 10 , zreszta mozna sprawdzić podstawiajac x do jego funkcji i y wychodzi inny
. Mi wyszła funkcja f(x) = x2 + 7x +10 stad ostatecznie p= -b/2a = -7/2 czyli
szukana prosta y=-7/2
7 maj 21:55