prosze potrzebuję na szybkiegoo
Marlena: 1.Jeśli kąt α jest ostry i cos α= 3/5 , to oblicz ile wynosi wartość wtrażenia sin α, tg α
2. Drabina nachylona jest do podstawy pod kątem 30 stopni, a jej koniec opierający się o ziemię
jest odległy od ściany o 4dm. Jaka jest długość drabiny
I do zadan prsze o odpowiedzi
21 lut 19:04
Basia:

wylicz b (tw.Pigorasa)
i licz sinα i tgα z definicji
21 lut 19:13
Basia:

wykorzystaj funkcje cosα
21 lut 19:16
Marlena: chciałabym do tego obliczenia bo kompletnie jestem ciemna z tego
21 lut 19:19
Basia: wykaż minimum zainteresowania tematem, to są elementarne zadanka
21 lut 19:23
Jolanta: pierwsze mozes liczyć z jedynki trygonometrycznej
sin2α+cos2α=1
cos2α=1−sin2α
cosα=√podstawiasz liczby
21 lut 19:29
Jolanta: oj sin miało byc nie cos
21 lut 19:30
Marlena: no ej ludzie obliczycie mi to proszę potrzebuje na szybkoo
21 lut 19:32
Jolanta: napisałąm wzór na jedynke ,masz w zeszycie?
21 lut 20:27
Jolanta: Masz ten wzór ?
21 lut 20:29
Marlena: tak ale sinusa potrzebuje chyba a ni cosinusa
21 lut 20:29
Jolanta: tak napisałam pod spodem,że sie pomyliłam ,ale czy masz ten wzór podany na lekcji ,bo nie wiem
czy mozemy z niego korzystac
21 lut 20:31
Marlena: tak mam podany dzisiaj podawała tylko ze na lekcji mnie nie było bo nie miałam dojazdu do
szkoły
21 lut 20:32
Jolanta: jezeli podadzą cos α to sin α obliczasz
sin
2α= 1−cos
2α i pierwiastkujesz
a teraz podstawiamy
21 lut 20:36
21 lut 20:37
Marlena: co dalej?
21 lut 20:43
Jolanta: ile wyszło
21 lut 20:44
Marlena: potrzebuje jak najszybciej tego zadania bo normalnie siorka nie wytrzymuje
a ja wczesnie jeszcze wstaje więc przydałoby mi sie juz połozyc spać
21 lut 20:44
Marlena: wynik 0.64
21 lut 20:45
Jolanta: | | 9 | |
Marlena 1− |
| = nie umiesz ? |
| | 25 | |
21 lut 20:46
Marlena: nie wiem jak to sie oblicza czarna magia
21 lut 20:48
Marlena: mówiłam ze jestem tempa
21 lut 20:49
Jolanta: | | 16 | |
sin2α= |
| /pierwiaskujemy |
| | 25 | |
| | sinα | |
przeczytałąs to pamietasz tgα= |
| |
| | cosα | |
PODSTAW LICzby
21 lut 20:49
Marlena: 4/5 : cosα
21 lut 20:51
Jolanta: jezeli z ułamkami masz problem to kłopot
| | 9 | | 25 | | 9 | | 16 | |
1− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
21 lut 20:51
Jolanta: za cos też podstaw
21 lut 20:52
Marlena: co za cos mam podstawic jak nie wiem co
21 lut 20:52
Marlena: aaa 4/5: 3/5
21 lut 20:53
Jolanta: ile wyszło
21 lut 20:53
Marlena: musze to odwrócić
21 lut 20:54
Jolanta: tak
21 lut 20:54
Marlena: potem piatki sie skracaja
21 lut 20:54
Marlena: i wychodzi 4/3
21 lut 20:54
Jolanta: tak
21 lut 20:55
Marlena: i co dalej
21 lut 20:56
Marlena: i co dalej
21 lut 20:56
Jolanta: ctg tez pewnie masz policzyć
| | cosα | | 1 | | 3 | |
ctgα= |
| albo inaczej ctgα= |
| = |
| |
| | sinα | | tgα | | 4 | |
21 lut 20:57
Marlena: prosze szybciej bo zaraz laptop musze oddac
21 lut 20:57
Marlena: tylko sinus i tg
21 lut 20:58
Jolanta: teraz 2 zad zobacz u góry Basia zrobiła ładny rysunek
21 lut 20:58
Marlena: num
21 lut 20:59
Jolanta: c to długość drabiny
α=300
4dm to długość boku przy kacie α czyli będziemy liczyć z cosinusa
cosα=napisz czemu z tego rysunku
Siostrze powiedz,ze 5 minut
21 lut 21:01
Marlena: ze co

co czemu cosinus
21 lut 21:03
Jolanta: a jak chcesz obliczyć długość c ?
21 lut 21:04
Marlena: a jaka będzie odpowiedz do pierwszego zadania
21 lut 21:04
Marlena: no z cosinusa bo łączy ce i 4 decymetry
21 lut 21:04
Jolanta: napisz jak
21 lut 21:05
Marlena: co napisz jak
21 lut 21:06
Jolanta: | | 4 | | 4 | |
w 1 zad sinα= |
| tgα= |
| |
| | 5 | | 3 | |
21 lut 21:07
Jolanta: cosα=.....
21 lut 21:07
Marlena: okey
teraz w 2 zadaniu co dalej robimy jak obliczamy z czego i prosze szybko bo juz sie wydziera na
mnie
21 lut 21:08
Jolanta: Marlena miałaś poczytać uważnie jak sie liczy sin jak cos tg i ctg w trójkacie.Masz rysunek
ten drugi popatrz i napisz jak sie liczy cos
np
| | bok nie podpisany | |
sinα= |
| |
| | c | |
cosα=.....
21 lut 21:12
Marlena: cos = c/4
21 lut 21:14
Marlena: no i pieknie mam 3 minuty z zegarkiem na ręku a zadanie nie skończone dziekuje ci ze normalnie
szok
21 lut 21:18
Jolanta: | | √3 | |
α=300 cos 300= |
| ODCZYTUJEMY Z TABLIC |
| | 2 | |
21 lut 21:18
21 lut 21:22
Marlena: co to za c √3
21 lut 21:23
Marlena: dobra okey zakumałam
21 lut 21:24
Marlena: co teraz
21 lut 21:24
Jolanta: Marlena czego nie wiesz ? c to długość drabiny z Basi rysumku
21 lut 21:25
Marlena: ta juz wiem wiem zakumałam
21 lut 21:25
Marlena: dawaj dalej juz mi chce zabrac
21 lut 21:27
Jolanta: przecież to koniec zadania
21 lut 21:30
Marlena: ze co

a no fakt a pomozesz mi jeszcze z tymi zadaniami bo wybłagałam siorke do 22 laptop

Oblicz: a) tg α + ctg α kreska ułamkowa 2 tg α − ctg α, jeżeli tg α =√3 /3 b) sin α − cos α
kreska ułamkowa sin α + cos α , jeżeli tg α = 2
21 lut 21:32
21 lut 21:33
Marlena: no wiem wiem jaki wynik dziekuje wielkie ale teraz tozsamości mam a mnie dzisiaj nie było więc
nie wiem pomożesz
21 lut 21:34
Jolanta: | | √3 | | 3 | |
podstaw wszędzie za tgα |
| a za ctg α |
| i wylicz |
| | 3 | | √3 | |
21 lut 21:36
Marlena: nom
21 lut 21:38
Marlena: jak mam takie coś pierwiastek z 3 przez 3 dodac 3 przez pierwiastek z 3 kreska ułamkowa 2
pierwiastek z 3 przez 3 odjąc 3 przez pierwiastek z 3 to jak ja mam to obliczyc teraz
21 lut 21:39
Marlena: a tu mi tak jakis kolega napisał donotcry: a)
(tgα+ctgα)/(2tgα−ctgα)=(tgα+1/tgα)/(2tgα−1/tgα) podstaw teraz za tgα √3/3 i pomnóż sobie b)
sinα=tgα/ctgα=tgα/(1/tgα) cosα=ctgα/tgα=(1/tgα)/tgα podstaw sobie i gotowe
to jest dobrze
21 lut 21:42
Jolanta: Marlena najpierw musisz policzyc na tg ale to sie paskudnie pisze i nawet nie wiem jak ten
przykład wyglada
| | ctgα | |
tgα+ |
| tak ? |
| | 2tgα−ctgα | |
21 lut 21:42
Marlena: nie ta tg α ma byc w mianowniku
21 lut 21:43
Marlena: koło ctg α
21 lut 21:44
Marlena: a znowu nic nie zrobie bo 15 minut mi zostało
21 lut 21:45
Jolanta: opuszczam α bo mi przydnie klikac ale Tobie nie wolno
21 lut 21:45
Marlena: tak ma byc i popodstawiałam jak mi kazałaś
21 lut 21:46
M:
21 lut 21:48
M: też tak chce
21 lut 21:48
Marlena: mam 10 minut a ty sie streszczasz ze szok widze
21 lut 21:50
Jolanta:
| | 1 | | √3 | | 3 | | √3 | | 3√3 | | 4√3 | |
licznik tg+ |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | tg | | 3 | | √3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
21 lut 21:55
Jolanta: Marlena to spróbuj to napisac co Ci w mianowniku wyszło bo mi to wolno idzie
21 lut 21:56
Marlena: dobra dzięki za wszystko nara
21 lut 21:58