prawdobodobieństwo
mat: Ze wszystkich liczb trzycyfrowych, w których zapisie występują tylko cyfry: 1,2,3,4 i 5 i mogą
się one powtarzać, losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba
będzie nieparzysta lub dokładnie dwie jej cyfry będą należeć do zbioru {4,5}.
21 lut 18:59
mat: omega = 5
3=125
liczby niep: 5*5*3=75
21 lut 19:39
Aga1: IΩI=53
A− wylosowana liczba będzie nieparzysta
IAI=5*5*3
B− dokładnie dwie jej cyfry należą do zbioru{4,5}
IBI=30
451, 452, 453
541, 542, 543
145, 245, 345
154, 254, 354
551, 552, 553
515, 525, 535
155, 255, 355
441, 442, 443,
414, 424, 434,
144, 244, 344
A∩B− wylosowana liczba będzie nieparzysta i dwie jej cyfry będą należeć do zbioru {4,5}
IA∩BI=17
AUB− wylosowana liczba będzie nieparzysta lub dokładnie 2 jej cyfry należą do zbioru {4,5}
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
−
21 lut 19:44
mat: w odpowiedziach jest 83125
21 lut 20:07
mat: a dlaczego nie ma 155
21 lut 20:11
mat:
21 lut 20:16
mat:
21 lut 20:22
Aga1:
faktycznie , w B nie wypisałam wszystkich liczb.
Zmieni się też A∩B.
21 lut 20:26
Aga1: Wszystkich liczb 125.
21 lut 20:27
mat: ale i tak wychodzi mi za dużo, 36
i za duże prawdopodobieństwo
21 lut 20:27
mat: iloczyn IA∩BI= 20?
21 lut 20:30
mat:
21 lut 20:35
A ku ku:
W zbiorze A nie ma tylko takich z 44 55 i 45 ( będących liczbą parzystą)
442 424 244
552 554
452 542 524 r−m 8 takich liczb
|AUB| = 75+8= 83
21 lut 20:36
mat: wynik wyszedł ok ale dlaczego nie ma np 344, 414 424...
21 lut 20:40