ekstrema, monotonicznosc
Monia: wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji: f(x)= 2x3−15x2+36x−20
21 lut 18:29
Basia:
policz najpierw pochodną; podaj wynik
21 lut 18:30
Monia: 6x2−30x+36
21 lut 18:32
Basia:
dobrze; teraz znajdź jej miejsca zerowe czyli rozwiąż równanie
6x2 − 30x + 36 = 0 /:6
x2 − 5x + 6 = 0
Δ itd.
naszkicuj wykres pochodnej f'(x) = 6x2 − 30x + 36
i odczytaj z wykresu gdzie pochodna jest dodatnia, a gdzie ujemna
21 lut 18:35
Monia: pochodna jest dodatnia w przedziale: (−niesk, 2)∪(3,+niesk)
pochodna jest ujemna w przedziale: <2,3>
dobrze? co teraz?
21 lut 18:45
21 lut 18:51
Basia:
no to mamy teraz:
x∊(−∞;2) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(2;3) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(3;+∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
masz już przedziały monotoniczności
i teraz widać, że skoro rośnie − maleje to jest maksimum czyli xmax = 2
fmax = f(2) = 2*23−15*22+36*2−20 możesz policzyć, ale to chyba nie jest konieczne
a maleje − rośnie to jest minimum czyli xmin = 3
fmin = f(3) = 2*33−15*32+36*3−20 i jak wyżej
21 lut 18:52
Monia: dziękuję!
21 lut 19:26