matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
natalia:
1
Stosunek kwadratów długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego wynosi
. Oblicz
3
miary kątów ostrych tego trójkąta.
21 lut 18:23
Tragos:
a
2
1
=
b
2
3
a
1
(
)
2
=
b
3
a
1
a
1
=
√
lub
= −
√
α
b
3
b
3
a
ctgα =
i α − kąt ostry
b
1
√
3
ctgα =
=
√
3
3
α = 60
0
β = 30
0
21 lut 18:31