Geometria analityczna
interooo: Dla jakich wartości m prosta y = 2x − 2 przecina okrąg (x − 1)2 + (y + 3)2 = m ?
Z góry baardzo dziękuję za odpowiedzi ^^
21 lut 18:13
Basia:
1
m = r2 czyli m>0
2.
równanie
(x−1)2+(2x−2+3)2 − m = 0
musi mieć dwa rozwiązania
21 lut 18:16
Man in black: Dwa? Co najmniej jedno.
21 lut 18:35
Basia:
przecina czyli nie jest styczna ⇒ dokładnie dwa
21 lut 18:38
tn: zadania można postawic: dla jakich m równanie które zapisała Basia, ma dwa rozwiązania
21 lut 18:38
Tragos: dla jakich dodatnich m
21 lut 18:40