matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
pati:
2
wyznacz wozr ciagu geometrycznego (a
n
) o wyrazach:12;4;
3
21 lut 17:35
pati:
bardzo bardzo prosze o pomoc!
21 lut 17:43
Basia:
to nie jest ciąg geometryczny
a
2
4
1
=
=
a
1
12
3
natomiast
a
3
2
3
2
1
=
=
=
a
2
4
3*4
6
popraw dane
21 lut 17:50
miluś:
4
o moj boze no tak przepraszam! 12;4;
3
21 lut 17:57
Basia:
no to a
1
=12 i q=
1
3
podstawiasz do wzoru na wyraz ogólny c.geom. i tyle
12
3*4
4
a
n
= a
1
*q
n−1
= 12*(
1
3
)
n−1
=
=
=
3
n−1
3
n−1
3
n−2
21 lut 18:00