c.g.
Marcin: W skończonym rosnącym ciągu geometrycznym (an) o parzystej liczbie wyrazów suma wszystkich
wyrazów jest trzy razy wieksza od sumy wyrazów o numerach nieparzystych. Oblicz iloraz tego
ciągu
21 lut 17:18
Basia:
ciąg:
a
1
a
2 = a
1*q
a
3 = a
1*q
2
a
4 = a
1*q
3
a
5 = a
1*q
4
.......................
a
2n−1 = a
1*q
2n−2
a
2n = a
1*q
2n−1
jeżeli wybierzesz tylko wyrazy o numerach nieparzystych masz
b
1=a
1
b
2 = a
3 = a
1*q
2
b
3 = a
5 = a
1*q
4 = a
1*(q
2)
2
.......................
b
n = a
2n−1 = a
1*q
2n−2 = a
1*(q
2)
n−1
czyli
S
a = 3S
b
| | 1−q2n | | 1−(q2)n | |
a1* |
| = 3a1* |
| |
| | 1−q | | 1−q2 | |
spróbuj dokończyć
21 lut 17:47
Marcin: Dięki
21 lut 18:43