pomocy,
donata: mam takie zadanko.uczen przygotowuje sie do egzaminu przez 24 dni . w pierwszym dniu poswiecil
na nauke 30 minut.W kazdym nastepnym dniu uczyl sie o 15 min dluzej.
oblicz laczny czas przygotwania sie ucznia do egzaminu.
bardzo proszę o rozwiaznie
21 lut 17:16
Tragos: jest to ciąg arytmetyczny, gdzie n to numer dnia
a
1 = 30 (min.)
r = 15 (min.)
| | 2a1 + (n−1)r | | 2 * 30 + 23 * 15 | |
S24 = |
| n = |
| * 24 = (60 + 345) * 12 = 4860 min. = 81h |
| | 2 | | 2 | |
ohoho kto by się tyle uczył do egzaminu xD
21 lut 17:21
donata: no tak wiedzialam ze gdzies popelnilam blad w obliczeniach,haha no to na pewno dostal szostke
haha a mam jeszcze takie zadanko co do ktorego nie jestem pewna: ile wynosi liczna n wyrazow
ciagu arytmetycznego jesli Sn=420 a1=3.a4=57 widzialam tutaj identyczne tylko ze tam w
obliczeniach jest jakis bląd.
21 lut 17:26
Tragos: hm.. a na pewno jest taka treść?
bo dla a1 = 3, a4 = 57 (r = 18)
S7 = 399
S8 = 528
21 lut 17:35
pati: nom,taka jest treść.
21 lut 17:37
Tragos: no to mają błąd w treści, bo nie ma takiego n ∊ N+, żeby S
n = 420 przy danych a
1 = 3, a
4 =
57
21 lut 17:43
pati: a nie,przepraszam,zle napisalam,wlasnie sie dowiedzialam ze an =57.
21 lut 17:45
Tragos: no to zmienia postać rzeczy
a
1 = 3
a
n = 57
420 = 30n
n = 14
21 lut 17:48