Wielomiany
Galaretka99: Rozwiąż równanie: 2x+1x − x+3x+1 ≤ 1
21 lut 17:07
Święty: Chyba nierówność
21 lut 17:12
Galaretka99: No tak
21 lut 17:18
Święty: Zacznij od wyznaczenia dziedziny
21 lut 17:19
Galaretka99: No to jest x≠0 i x≠−1
21 lut 17:31
Galaretka99: Po obliczeniach doszłam do −x+1x(x+1)≤0.
Wie ktoś może co trzeba z tym dalej zrobić? Stanęłam w miejscu i nie mogę się dalej ruszyć..
21 lut 21:46
smok: | | −x+1 | |
jezeli doszłaś juz do tego |
| ≤0 |
| | x(x+1) | |
to piszesz (−x+1)*x(x+1)≤0
i rozpisujesz teraz −x+1=0 , x+1=0 x=0
zaznaczasz na osi i czytasz nierówność
21 lut 21:55