Wielomiany
Galaretka99: Dla jakich wartości parametrów m, k reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+kx2+mx+4 przez
P(x)=x2−4 jest równa R(x)=x+6
21 lut 17:02
Man in black: W(2)=R(2)=8
W(−2)=R(−2)=4 i masz układ równań wzg. k i m.
21 lut 17:05
Galaretka99: tzn.? Przepraszam, ale tego całkiem nie rozumiem.
Jeśli mogłabym Cię poprosić to możesz mi to napisać?
21 lut 17:17
Man in black: W(x) = Q(x)*P(x) + R(x), R(x) = ax+b − reszta, u Ciebie to ax+b.
czyli
W(x)=Q(x) * (x−2)(x+) + x+6
stąd
W(2)=Q(2) * 0 + 8 = 8
W(−2)=Q(−2)*0 +4 = 4
21 lut 17:19
Man in black: ... reszta, u Ciebie to x+6.
21 lut 17:20
Galaretka99: a skąd się wzięło to Q?
21 lut 17:32
Man in black: Q to wielomian powstały po wydzieleniu W przez P.
Jak dla liczb 15 : 2 = 7 reszty 1. 15 to W, 7 to Q, 2 to P i 1 to reszta.
21 lut 17:35
Galaretka99: oK. i do tego ma być jeszcze jakiś układ równań?
21 lut 17:41
Man in black: Tak, bo Twój wielomian ma dwa parametry. Musisz je wyznaczyć z tych równań, które Ci podałem
(raczej − które mi wyszły).
21 lut 18:04