.
elpe: Niech x
1 x
2 będą miejscami zerowymi funkcji f(x)+2x
2+px+q
| | 5 | | √6 | |
ciąg (x1, |
| ,x2) jest ciagiem arytmetyczny, a ciag 9x1, |
| ,x2) geometrycznym. |
| | 4 | | 2 | |
a)wyznacz p i q
b)wyznacz zbiór wartosci funkcji f.
Moje obliczenia:
| 10 | | 10 | | −b | | 10 | | −p | | 5 | |
| =x1+x2 ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ p=− |
| |
| 4 | | 4 | | a | | 4 | | 2 | | 4 | |
w odpowiedzi mam podane
p=−5 i
q=3 czyli cała funkcja miała postać f(x)=8x
2−5x+3

a jak by się to odnosiło do ppkt B?
21 lut 16:26
Święty: Sprawdź dobrze obliczenia
21 lut 16:33
elpe: | | √6 | |
(x1, |
| },x2)geometryczny* |
| | 2 | |
moje obliczenia wydają mi sie dobre, chyba ze juz tak zgłupiałem

i nie widzę drogi do
rozwiazania
21 lut 16:48
Święty: Z tego co napisałeś
−4p=20
p=−5
Chyba, że ja źle liczę
21 lut 16:50
elpe: hahah

zgupiałem

jak ja to liczyłem

czas na przerwę
wielkie dzięki
Święty
21 lut 16:52
Święty:
21 lut 16:53