wdawdawd
maver: Przedstaw prawąstronę równania w postaci logarytmu o podstawie 4 i oblicz x
log4x = log64 125
wychodzi mi log4 125/3
21 lut 16:13
Basia:
dobrze, ale trzeba dalej
3log
4x = log
4125
log
4x
3 = log
4125
x
3 = 125
x = .....
21 lut 16:16
Pan lodu i śniegu:
Można też zauważyć, że
log
4125 = log
45
3 = 3log
45.
21 lut 16:18
maver: log4x= logp2</sub>3
nie do konca rozumiem, mam przeksztalcic prawa strone, a 3 mnoze i po lewej ? z tego przykladu
wychodzi mi log4 3/4...
21 lut 16:26
maver: log4x= logpierwiastekz 2 3
21 lut 16:27
maver:
21 lut 16:35
maver: to moze ktos mi rozpisze ten przyklad
log4x = log8 27
21 lut 16:50
maver:
21 lut 17:04
maver:
21 lut 17:13