silna
Hem.: (n+1)!= 0(n!) prawdziwe czy falszywe? uzasadnij
21 lut 15:48
Hem.: silnia*
21 lut 15:48
Pan lodu i śniegu: 0?
21 lut 15:49
Hem.: tak tam jest zero..
21 lut 16:01
Basia:
(cokolwiek)! ≥ 1 bo 0!=1
0*cokolwiek = 0
to jaki wniosek ?
21 lut 16:03
Pan lodu i śniegu: Jeśli tam jest zero, to przecież zdanie to nie ma sensu. Co innego jeśli jest tam np. O (o
duże) − wtedy już bardziej sensowne, ale i tak fałszywe.
21 lut 16:05
coped: Źle! (n + 1)! = 0
21 lut 16:07
Pan lodu i śniegu: nie ma sensu = oczywiste w trywialny sposób.
21 lut 16:08
Basia:
sens jak najbardziej ma
0*5! = 0
0*100! = 0
0*n! = 0
ale chyba jednak miało tam być jakoś inaczej
21 lut 16:10
Hurwitz: A może o−duże...
21 lut 16:51
Man in black: Obstawiam za Hurwotzem − o−duże lub o−małe.
21 lut 16:52
Man in black: an=O(bn) ⇔ an/bn jest ograniczone − u Ciebie to n+1 więc nie jest ograniczone (przy n→∞)
an=o(bn) ⇔ an/bn zmierza do zera − u Ciebie to n+1 więc nie zbiega do zera (przy n→∞)
21 lut 17:08