wiel
ewelina *: Proszę o rozwiązanie wielomianu:
x3+3x+4=0
21 lut 15:06
Janek191: x3 + 3x + 4 = 0
Liczba x = −1 jest pierwiastkiem równania,bo
−1 −3 + 4 = 0
Wykonujemy dzielenie:
x2 −x + 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + 3x + 4) : (x +1)
−x3 −x2 +3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
.... − x2 + 3x
..... x2 + x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
............ 4x + 4
.......... − 4x − 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
................ 0
Rozwiązujemy równanie
x2 − x + 4 = 0
delta = 1 −4*1*4 = − 15 < 0
To równanie nie ma rozwiązania.
Odp.Równanie: x3 + 3x + 4 = 0 ma jedno rozwiązanie rzeczywiste x = −1
21 lut 15:11
ewelina *: a może ktoś sam bo to jest na zadane nie wiem co te kropki oznaczają tzn co tam jest

?
............ 4x + 4 .
......... − 4x − 4
21 lut 15:12
ewelina *: prosze o pomoc
21 lut 15:17
ewelina *: wiecie jak to zrobic?
21 lut 15:51